_ _ _ _ _______☼ Utdelningssoftaren ☼_______ _ _ _ _


🕙 Skrivet torsdag 15 oktober 2020

Husköp - * 70% av portföljen såld *

Då har även Utdelningssoftaren gjort en "Stugan" (We all miss ya" 😛) och köpt hus.

- Med det fick jag sälja alla mina fonder plus mina svenska aktier, halvparten av EVO fick bli kvar. De utländska bolagen fick vara kvar med ett totalt värde på dryga 300.000kr.


Man hör ofta att man inte ska se sitt boende som en investering utan det ska vara sitt hem och jag håller väl delvis med om det, men man kan inte förneka att det historiskt varit en väldigt bra affär att investera i bostäder runt om i Sverige. Värdepapper/beskrivningBelopp
SåltSpiltan Aktiefond Investmentbolag32 872,49 kr
SåltAvanza Emerging Markets34 642,19 kr
SåltLänsförsäkringar Global Indexnära67 852,44 kr
SåltEvolution Gaming Group50 000,00 kr
SåltTIN Ny Teknik A22 239,42 kr
SåltAMF Aktiefond Småbolag15 956,51 kr
SåltStarbucks Corp31 164,00 kr
SåltWalt Disney Co32 957,00 kr
SåltAxfood32 827,00 kr
SåltKindred Group86 666,00 kr
SåltIntrum52 881,00 kr
SåltCastellum45 479,00 kr
SåltSwedbank A14 343,00 kr
SåltSEB A15 058,00 kr
SåltInvestor A40 665,00 kr
SåltIndustrivärden C30 336,00 kr
SåltIndustrivärden C3 470,00 kr
SåltLundin Energy17 025,00 kr
SåltAvanza Global1 019,86 kr
Totalt- 627 453,91 kr


Sålt 71% av portföljen. 

Dessa sälj sänkte mina passiva inkomster med 14 626 kr per år.Varför har då jag och sambon valt att köpa hus? En av punkterna för att bli ekonomisk fri är att sänka utgifterna och den största utgiften för folk är oftast just boendekostnaden som även är vår största utgift.

Eftersom man måste bo någonstans blir bostaden en perfekt investering. Alternativet är en hyresbostad och det är en garanterad förlustaffär.

Vi betalar 8 500 kr i hyra för en hyresrätt inkl parkering. Det är ren och skär kostnad som vi inte får ut något av när vi flyttar. På tio år är det över 1 miljon kronor.

Med en bostad som vi äger kommer våra utgifter ligga på totalt 4 700 kr och då är det driftkostnad för huset och räntekostnad för lånet i den summan. 
Med en amortering på runda slänga 4 000 kr på lånet så är vi uppe på samma nivå som hyresrätten vi bor i nu.

Visst, det tillkommer alltid kostnader när man äger ett hus. Saker går sönder och ett hus måste underhållas men samtidigt är vi två i hushållet så kostnaderna är hälften och amorteringen minst det dubbla

Sen har vi en eventuell värdeökning på huset som man inte får när man hyr sin bostad. Som ovan sagt har det historiskt alltid varit en god affär vid bostadsköp, åtminstone i en någorlunda större kommun. 

Vi tror på en bra värdeökning hos oss och jag ska skriva lite kortfattat varför jag tror det:

Kommunen ska omvandlas från en hamnstad till en attraktiv kuststad. 
- Kommunen har massvis med projekt på gång där b.l.a staden ska gå från att vara en utpräglad industristad med hamnverksamhet till att bli en modern kuststad och IT-samhälle.

4- 5 000 bostäder ska byggas i havsnära lägen med omfattande satsningar på näringsliv och infrastruktur. 

Med ett unikt läge för logistikverksamhet ska ett toppmodernt truck- och logistikcentrum byggas och med det planeras det även ett 'business center'. 

Man har även planer för en filial universitet med hjälp av en annan universitetsstad.

Sveriges andra största fängelse ska stå klart år 2027 med plats för 300 antagna som med start genererar lika många arbetstillfällen.

Med punkterna:
 • Hamnstad till modern kuststad och IT-samhälle med enorma satsningar på näringsliv och infrastruktur.
 • Omfattande satsningar för ett logistikcenter & business center.
 • Möjlighet till universitet i staden.
 • Sveriges andra största fängelse ska stå klart 2027.
 • Värdeökningen på bostäder har historiskt över tid gjort det betydligt billigare att äga sin bostad än att hyra den. 
 • Husen i området har haft en genomsnittsvärdeökning på 14% de senaste åren.
 • Vi kommer betala samma kostnad för huset vi kommer äga som nu till en hyresrätt.
 • Framtiden för bostadsmarknaden ser lika ljus ut nu som den gjort historiskt. 


gör att jag vågar säga att huset både är en investering och ett boende för oss, att vi sedan även får samma eller lägre kostnader för huset (inkl amortering) än hyresbostaden som på en tio-årsperiod kostar oss miljonen gör det desto ännu säkrare att fördelarna väger tyngre än nackdelarna och att vi därav gjort rätt valVi har som sagt fortsatta planer på att flytta utomlands om 10 år. 


*Jag köper och säljer mina aktier och fonder genom Avanza


*Bloggen och detta inlägg innehåller affiliatelänkar.Om det nu är någon som läser denna blogg så hörs vi kanske i kommentarsfältet. PS glöm inte att dela inlägget.↓☺


4 kommentarer:

 1. Hej!
  Kul med husköp. Hoppas ni kommer trivas. Även om boendet kan vara en bra affär är det nog viktigt att inte se det som en investering. Ett boende är ett måste och då kan det vara trevligt att köpa något man kommer gilla och plats man kommer trivas på.

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack PB=) Det känns väldigt spännande! Om det blev en bra affär eller inte får vi facit på vid en eventuell försäljning i framtiden, hehe.

   Radera
 2. Haha, jag skrattade till när jag läste ditt uttryck om att göra en "stugan". Även jag läste hans blogg när han fortfarande var aktiv.
  Roligt med husköp! Jag och min sambo har stått i valet och kvalet över hur vi ska göra. Sälja våra portföljer eller börja spara från början.
  Det landade i att vi börjar spara från början (till en kontantinsats för husköp) och sen får vi se om vi kompletterar något från våra portföljer.
  // Frilans

  SvaraRadera
  Svar
  1. En mycket bra bloggare som vi nog alla saknar. Det ska bli kul & intressant med huset (hoppas jag;)) Jag hade väl också egentligen velat börja om från början, men då vi är osäkra om vi ens bor kvar i Sverige om sisådär en tioårs-period så ansåg vi att det var bättre att betala till oss själva under den tiden som är kvar än till en hyresbostad.

   //Softis

   Radera