_ _ _ _ _______☼ Utdelningssoftaren ☼_______ _ _ _ _


🕙 Skrivet lördag 21 november 2020

40- års arbete lönar sig inte.

Det har skrivits om det förr & nu senast rev Aftonbladet upp såret och påminde oss om det vi inte vill veta, men det som vi måste veta då det kan avgöra väldigt mycket hur du vill att din framtid ska se ut.

Lönar det sig verkligen att arbeta?


Skillnaden för den som haft en lön på 30.000kr och som har arbetat ett helt yrkesliv @ 40år mot en som aldrig lyft ett finger i arbetsmarknaden är:1. Starta först låten och gå sen vidare ner.


20 KRONOR

Alltså 20 riksdaler! (Jag rekomenderar dig att dölja skiten igen innan bröstsmärtorna uppkommer men glöm inte att dela inlägget!)
Varför? VARFÖR ska man slita ihjäl sig om man ligger runt eller under en lön på 30k och jobba tills demensen slår till då man istället kan sluta arbeta många, många år tidigare och sen plocka ut nästan lika mycket som folk som arbetat 40 år? Det finns ingen som helst logik i det. 

Så till er som ligger runt dessa löner. Spara och investera era pengar och se till att sluta medan eran hälsa är god. Var inte orolig att sluta jobba 20- 30 år tidigare än andra. Du kommer plocka in lika mycket pension som många som arbetat ett helt liv med skillnad att du har hälsan i behåll.

Har du även investerat och sparat rätt fram till den normala' pensionsåldern så har du även lite extra att ta av när pensionspengarna betalas ut =)

Nu är även jag av den sorten som inte tror att vi kommer ha det pensionssystem vi har nu om 30-40 år. Jag tror vi kommer ha något mer liknande medborgarlöner även för pensionister. Pensionssystemet som vi har nu är sedan gammalt fungerande om människor arbetar men vi har allt för många människor i landet som inte gör just det. Vi blir äldre så vi ska även arbeta längre innan pensionspengarna ska betalas ut säger de, just för pensionssystemet är byggt på det viset.

Vi blir äldre, det stämmer men vi blir inte friskare. Ska en 75 årig dement snickare upp på tak och lägga plattor i den åldern eller ska 80 åriga undersköterskan Lina vårda 75 åriga Agda på sjukhemmet? Vi får se till att Linas rullator får plats i omklädningsrummet bland sina andra kollegors rullatorer. 

Visst, det fungerar kanske att arbeta tills man är över 80 år i vissa yrken, men verkligen inte alla. 

Jag räknar i alla fall inte med pensionspengarna i min budget och om jag gör så räknar jag med att få en garantipension' då jag som sagt kommer sluta att arbeta många år tidigare än pensionsåldern.  


NB

För tydlighetensskull. Garantipensionen för 2020 ligger på 7553kr efter skatt (Denna summa kan vara lägre om du tar ut garantipension före 65års ålder - Läs uppdaterade regler på pensionsmyndigheten. Beroende på hur mycket kapital ni har i hushållet är det möjligt att få bostadstillägg. Ska du inneha bostadstillägget som under 2020 ligger 6539kr så får du som ensamstående högst inneha 100.000kr i kapital eller 200.000kr som gifta eller sambos. Läs på reglerna då dessa uppdateras. 

Har du ett ISK/KF konto eller annat som inte är mer än dessa summor och inte genererar mer än 6539 kr per månad så ska du alltså tänka efter om det inte är mer fördelaktigt att sprätta upp pengarna/ ge bort pengarna till barnen etc och ansöka om bostadstillägg.

Du kan läsa mer på pensionsmyndighetenssida under Frågor och svar .*Jag köper och säljer mina aktier och fonder genom Avanza


*Bloggen och detta inlägg innehåller affiliatelänkar.Om det nu är någon som läser denna blogg så hörs vi kanske i kommentarsfältet. PS glöm inte att dela inlägget.↓☺

5 kommentarer:

 1. Bostadstillägget är ju beroende av förmögenhet så har man över 100.000kr så minskar det så det blir ju svårt för dig att få just den delen. Dock räknas inte bostaden in så precis innan pension köper man ett flådigt hus och köper fysiskt guld för alla aktiepengar så får man max bostadstillägg också;) guldet använder man till att sätta guldkant på tillvaron för;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer bra Samhällsmedborgaren. Tack för upplysningen! Lägger till en liten notis då jag kunnat vara mer tydlig. Jag räknar inte med att ta ut bostadstillägget (om nu inte min portfölj generar mer en det, för då får jag slå till med storfest och slösa bort pengarna innan dess).

   Radera
 2. Jag brukar säga till mina vänner som kommer förvärvsarbeta till de är 65 att de jobbar gratis i många år - minst 5 år och förmodligen mer. De lägger ner enormt med tid på sin anställning men noll timmar på att lära sig spara och investera. Bara på tjänstepensionsdelen förlorar de mångmiljonbelopp i slutändan på att sitta fast i någon usel pensionslösning med 0.6% skalavgift. Sen har de i normalfallet underpresterande storbanksfonder och / eller pengar som ligger år efter år i sparkonton som inte ger ränta. Det är paradoxalt hur duktiga de är på sina jobb och samtidigt hur dåliga de är på att spara/investera. De jobbar gratis helt enkelt, men ser det inte riktigt själva..

  SvaraRadera
 3. Haha, wow! Förstår att så många siktar på att få sjukersättning eller leva på socialbidrag, speciellt de över 50+ år utan utbildning. Varför arbeta slitsamt till en låg lön när du kan leva på bidrag och ändå kamma hem en likvärdig pension som en "duktig arbetare"? Som du säger, systemet fungerar när endast de som verkligen förtjänar det tar del av bidragen, t.ex. svårt sjuka (med mätbara sjukdomar - inte "ont i hela kroppen och trötthet") eller som varit med om svåra olyckor och efter detta har uppenbara handikapp.

  Hade varit rimligt med att de som "ger upp" (går på bidrag utan tydlig medicinsk förklaring) får kanske 3000-4000 kr/månad totalt i pension och att det då skulle finnas ett kollektiv som staten anordnat där de kan bo tillsammans. Pengarna täcker mat, kläder och hygien. Kollektivet ingår i garantipensionen, så "bostadsbidraget" är alltså inbakat där.
  Tänker att det på så vis skulle få folk att vilja arbeta och tvinga sig till utbildning.

  /Arbetsplanen

  SvaraRadera

Vill du synas här? Ta kontakt!