_ _ _ _ _______☼ Utdelningssoftaren ☼_______ _ _ _ _


🕙 Skrivet lördag 25 september 2021

Medborgarlön - Frihet eller slaveri.
[Varför denna ilska?]

Då & då dyker det upp diskussioner om medborgarlöner' på nätet.

"Vad får man ut av medborgarlöner?' 

 - Svaga, lata, osjälvständiga människor, omotiverade, odisciplinerade, överviktiga medborgare med låg självkänsla och mental ohälsa - människor som inte bidrar till samhället, bidragsälskare osv osv."   - Känslorna för medborgarlöner är stora och många på nätet och inte minst Twitter.

Varför är det så? Varför är denna frågan så hetsig och känslofylld? Det är precis som när diskussioner om fire' florerar att kommentarerna blir hetsiga och elaka. Varför är det så viktigt för dig att jag ska arbeta? 

Medborgarlönsfrågan och Firerörelsen har väldiga likheter i diskussionsdebatterna och som oftast är det som vanligt två sidor på ett mynt när diskussionerna om dessa startar. Den ena sidan är människor som lever för att arbeta och 'alla andra är lata bidragskramare' vs den andra sidan som vill bestämma över sin egna tid själv.

Politiskt förstår jag det är helt olika saker och det är säkerligen massvis med fire-människor som inte skulle rösta för medborgarlön. Men likheterna med Fire och Medborgarlön har liknelser som tex att bägge ger människor chansen och tiden att göra vad de vill göra med sina liv, om det så är att starta eget, studera, forska, skriva böcker. 

Det kommer alltid finnas människor som kommer spendera sina dagar i soffan och pilla navelludd både inom fire och med medborgarlön.

- Jag ska inte glida in på Fire i detta inlägg då man kan läsa om vad jag personligen tycker i det lite äldre blogginlägget; Slaveriet för ett samhälle som ger en bröstsmärtor .

Åter till medborgarlön.


Jag tror att många arbetsplatser hade mått bra av att bli av med arbetströtta människor och anställda som vill göra något annat i sina liv men som inte vågar eller kan sluta jobba av div anledningar, utan de knegar på dagar in och dagar ur med negativ energi som smittar av sig till alla andra kollegor och resten av arbetsplatsen.

En tolkning av medborgarlön är att man ersätter alla andra bidrag med ett enda system. Staten sparar in kostnader på bidrag och får samtidigt en mer välmående befolkning. Människor får tid och möjlighet att ta reda på vad de verkligen vill göra med sina liv och får verkligen en chans att förverkliga det. 

Folk kommer inte bli 'passiva', för att pengarna trillar oavsett man arbetar eller inte, just för att majoriteten av människor vill arbeta och mår bra av det. Är människor med passivainkomster från t.ex. från ägande @ aktieutdelningar passivare än andra?  

Man kan även tänka sig att landet får in mer pengar i statskassan som innan sades för att man sparar in på bidragen som är en ENORM utgiftskostnad för skattebetalarna i Sverige men även för att man får en mer kompetent befolkning som vågar skola sig, utbildar sig och starta företag som gynnar landet. 

Frågan kvarstår dock. Varför är denna frågans så bisk? Varför är det så viktigt för dig att jag arbetar?*Jag köper och säljer mina aktier och fonder genom Avanza


*Bloggen och detta inlägg innehåller affiliatelänkar.Om det nu är någon som läser denna blogg så hörs vi kanske i kommentarsfältet. PS glöm inte att dela inlägget.↓☺

3 kommentarer:

 1. Intressant diskussion. Jag tror du är nåt på spåren. Jag förstår inte heller de starka känslorna som ämnet upprbringar. Både FIRE och Medborgarlön har som du säger liknande fördelar.
  De skiljer sig dock genom att FIRE å ena sidan lutar sig helt mot individens egna beslut att ta tag i sitt liv emedan Medborgarlön ger samma fördelar till alla oavsett motivation. Jag tror den som ändå valt FIRE och lyckas genomföra detta har en stark motivation och engagemang i vissa frågor som antagligen många med medborgarlön inte skulle ha.
  Intressant diskussion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det håller jag absolut med om. Jag förstår att just medborgarlön är en fråga för sig, där hela Sverige som land hade ändrats om det hade införts. Frågan kvarstår likväl varför "motståndarna" tycker det är så viktigt att människor tar sig till just ett arbete, även om skatteintäkterna inte är problemet i sig.

   Radera
 2. Skillnaden ligger väl i att iom fire, så har du själv sparar ihop ditt kapital och förvaltar det, medelst en medborgarlön så ska andra (skatter) försörja dig bara för att du existerar och inte orkar dra ditt lass.

  SvaraRadera


Vill du synas här? Ta kontakt!